by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
UNSAR: Deficitul de protectie al romanilor in fata riscurilor a crescut
Populatia Romaniei continua sa fie extrem de vulnerabila in fata riscurilor, conform studiului "Asigurarile de viata, instrument de protectie pentru familie", realizat pentru UNSAR de catre un grup de experti independenti. Conform analizei, pentru multe familii din tara noastra, producerea unui eveniment neprevazut (deces, accident, imbolnavire) ar duce la o scadere puternica a nivelului de trai.

Mai mult, deficitul de protectie al romanilor in fata riscurilor a crescut cu 14% si se situa, in 2019 - cel mai recent an pentru care exista date statistice disponibile - la o valoare de 123 miliarde euro. Deficitul de protectie exprima diferenta intre resursele financiare necesare si cele disponibile la un moment dat intr-o familie pentru a mentine standardul de viata al acesteia in cazul producerii unui eveniment neprevazut, precum un deces, un accident, o imbolnavire etc..

Pentru multe familii, astfel de riscuri, care pot fi asigurate, determina o scadere a nivelului de trai si pot genera vulnerabilitati financiare.

"Asigurarile de viata sunt o solutie concreta si usor accesibila pentru reducerea vulnerabilitatii familiilor si a dezechilibrelor sociale, completand astfel protectia oferita de sistemul public", a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.

Indiferent de tipul lor (cu componenta de protectie, economisire sau investitie), asigurarile de viata pot proteja impotriva efectelor pe care accidentele, bolile sau chiar decesul le au asupra situatiei financiare a fiecarei persoane asigurate si, respectiv, a familiei acesteia. Astfel, asigurarile de viata pot preveni vulnerabilitatea financiara si dependenta de sistemul de asistenta sociala.

Facilitarea accesului populatiei la asigurarile de viata, dar si introducerea de parghii care sa incurajeze dezvoltarea acestui sector sunt importante pentru bunastarea sociala si economica a cetatenilor unui stat. De altfel, asigurarea de viata este unul dintre instrumentele utilizate de un numar mare de tari in aplicarea politicilor sociale. Spre exemplu, multi membri ai OECD - Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, precum si o buna parte dintre statele membre ale Uniunii Europene, stimuleaza dezvoltarea acestui segment prin masuri specifice, inclusiv pe zona de fiscalitate.

"Nivelul ridicat al deficitului de protectie arata vulnerabilitatea familiilor din tara noastra la evenimente neprevazute, de natura sa le diminueze resursele financiare. Din pacate, nevoia de protectie este si mai mare in aceasta perioada", arata consultantul in politici publice Radu COMSA, coordonatorul grupului de experti care au realizat studiul.

In Romania, cu toate ca piata asigurarilor de viata a crescut constant in ultimii ani, gradul de penetrare al acesteia in PIB ramane unul dintre cele mai mici din regiune, ceea ce denota potentialul important de dezvoltare existent.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata