by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
UNSAR: Asigurarile de sanatate se adreseaza tuturor si acopera o mare varietate de riscuri
"Asigurarile de sanatate se adreseaza tuturor, acopera o mare varietate de riscuri si oricine poate apela la un asigurator sau la un distribuitor pentru a alege o oferta cat mai adaptata propriilor cerinte si nevoi", a afirmat Roxana BALUTA, Specialist Asigurari de Viata si Sanatate, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

La solicitarea Publicatiilor XPRIMM, Roxana BALUTA a raspuns la urmatoarele intrebari:

Cum s-au schimbat solicitarile si preferintele clientilor in ceea ce priveste asigurarile de sanatate?
R.B.: Anul 2021 vine cu noi provocari, dar vom regasi unele tendinte incepute sau accentuate anul trecut. Pandemia a schimbat unele modele comportamentale ale cetatenilor, cum ar fi o atentie mai mare acordata sanatatii, iar acestea desigur ca se reflecta si la nivelul industriei.
De exemplu, cercetarile sociologice realizate de IRES ne arata ca pandemia de covid-19 a crescut interesul romanilor pentru asigurarea voluntara de sanatate, 28% declarand acest lucru. In acelasi timp, 36% dintre respondentii barometrului realizat in 2020 declarau ca au de gand sa achizitioneze o polita de asigurare voluntara de sanatate.
De asemenea, 58% dintre romani se declara ingrijorati de riscul de imbolnavire si cred ca boala le poate afecta situatia financiara - al doilea intr-un top al riscurilor indicate de consumatori.
Aceste realitati din viata de zi cu zi s-au regasit si in modul in care a evoluat piata. Astfel, potrivit ASF - piata asigurarilor de sanatate a ajuns, anul trecut, la valoarea de 451,45 milioane lei prime brute subscrise, ceea ce reprezinta o crestere de 18% fata de anul precedent.

Cum ar arata in acest moment un portret al clientului produselor de asigurare private de sanatate?
R.B.: Un segment important este cel al angajatilor companiilor, dar observam ca si persoanele fizice, in general, sunt mai interesate de aceste produse, iar in ultima vreme am constatat un fenomen interesant, in contextul pandemiei.
Astfel, conform Barometrului UNSAR-IRES, persoanele interesate de produsele de asigurare private de sanatate sunt mai degraba femei, cu varste de peste 35 de ani, cu studii elementare sau medii, atat din mediul urban, cat si rural. Vedem, asadar, ca nu se confirma mitul ca de aceste produse de asigurare sunt interesate mai mult persoanele cu studii superioare sau cu venituri ridicate ori din mediul urban.
In acest context, subliniez ca asigurarile de sanatate se adreseaza tuturor, acopera o mare varietate de riscuri si oricine poate apela la un asigurator sau la un distribuitor pentru a alege o oferta cat mai adaptata propriilor cerinte si nevoi.

Care sunt principalele clauze ale politelor de asigurari de sanatate de care se intereseaza acum clientii?
R.B.: Un studiu detaliat pe serviciile medicale si pe asigurarile de sanatate realizat in 2019, inainte de pandemia de COVID-19, de catre IRES, la solicitarea UNSAR, indica faptul ca serviciile pentru care romanii ar fi dispusi sa plateasca suplimentar, pentru avea acces mai rapid sau a beneficia de o calitate mai buna sunt: analizele de laborator (73%), cazurile de recuperare medicala (69%), imagistica medicala si ambulatoriu de specialitate (67%, respectiv 65%), interventii chirurgicale sau spitalizare (64%, respectiv 60%) si nu numai. Desigur, este posibil ca aceste procente sa se fi modificat ca urmare a pandemiei, insa exista produse in piata care vin in intampinarea acestor nevoi. Acest fapt se reflecta si in cresterea de 18% inregistrata de primele brute subscrise in 2020, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.
Putem, de asemenea, constata ca exista un grad tot mai ridicat de informare in randul clientilor romani.
As vrea sa mentionez ca asiguratorii pun un mare accent pe o comunicare cat mai corecta si coerenta cu asiguratii si potentialii asigurati, pentru intelegerea cerintelor si necesitatilor acestora, si pe o relationare cat mai buna chiar si atunci cand operatiunile se desfasoara de la distanta. Spre exemplu, multe procese de digitalizare au fost accelerate, astfel incat consumatorii sa se poata informa mai usor cu privire la politele care ii intereseaza si la riscurile pe care le acopera, dar si sa poata face rapid, de acasa, diferite operatiuni pentru a primi oferte personalizate, a incheia polite, a plati primele de asigurare, a aviza daunele si nu numai.
De aceea, credem ca rolul acestor infrastructuri digitalizate este extrem de important pentru a sti mereu ce isi doresc asiguratii si potentialii asigurati.

Cum vedeti viitorul asigurarilor private de sanatate in Romania?
R.B.: Asigurarile de sanatate au fost printre vedetele anului trecut, avand in vedere ca multi romani au pus un accent mai mare pe sanatatea lor si au inteles mai bine riscurile la care se expun si care pot fi acoperite printr-o astfel de polita de asigurare.
Ne asteptam ca dinamicile pozitive inregistrate anul trecut sa continue pe segmentul asigurarilor de sanatate si in 2021. Chiar daca ponderea asigurarilor de sanatate in totalul pietei de asigurari este in continuare redusa comparativ cu alte state europene, acest segment ramane unul cu un potential foarte mare de crestere. Inclusiv la nivelul politicilor publice se vorbeste din ce in ce mai mult de nevoia de reformare a sistemului de sanatate si de dezvoltare a asigurarilor voluntare de sanatate, ca solutie de finantare suplimentara a acestuia. Speram ca propunerile se vor regasi curand in masuri concrete care sa vina in sprijinul consumatorului si sa ii ofere mai multe alternative viabile de acces la serviciile medicale de care are nevoie. In acest sens, UNSAR are toata disponibilitatea pentru a contribui cu expertiza sa si a membrilor sai la imbunatatirea cadrului legislativ existent.
In acelasi timp, credem ca avem nevoie de consumatori care sa inteleaga cat mai bine rolul asigurarilor in general. De aceea, vom continua sa derulam campanii de informare, inclusiv pe segmentul de sanatate. In plus, romanii au la dispozitie mai multe ghiduri si informatii utile pe www.asiguropedia.ro, portalul dedicat consumatorilor.

UNSAR sustine campania de educatie financiara si de informare "Luna Asigurarilor de Sanatate", initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor. Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe pagina de Facebook totuldespreasigurari.ro, pe totuldespreasigurari.ro, dar si pe Instagram/totuldespreasigurari.

Piata asigurarilor de sanatate a ajuns, in 2020, la valoarea de 451,45 milioane lei, ceea ce reprezinta o crestere de 18% fata de anul precedent.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata