IN CE SUNT INVESTITI BANII?
Alegerea unui produs de asigurari de viata trebuie sa tina cont si de gradul de risc pe care doriti sa vi-l asumati. Gradul de risc, proportional cu randamentul pe care o investitie poate sa il asigure, depinde de instrumentele financiare alese de asigurator.
Astfel, in cazul produselor traditionale, riscul este foarte scazut, in timp ce in cazul politelor unit-linked, acesta este mai ridicat, fiind asumat in totalitate de
dumneavoastra.
Asigurari traditionale
- Banii sunt investiti in instrumente financiare cu venit fix si cu risc scazut: titluri de stat, obligatiuni corporative sau depozite bancare. Astfel, evolutia investitiilor este in mare masura previzibila, riscul investitiei este scazut, insa randamentul este mai redus.
Asigurarile de tip unit-linked
Prima de asigurare (banii pe care ii platiti asiguratorului) sunt investiti, dupa deducerea unei parti destinate acoperirii componentei de protectie, intr-unul sau mai multe fonduri de investitii (programe investitionale) cu grade de risc diferite (scazut, mediu sau ridicat).
In functie de conjuctura economica, veti putea modifica programul de investitii in care sunt inclusi banii dumneavoastra.
Principalele plasamente folosite pentru produsele de tip unit-linked sunt:
- titluri de stat - instrumente financiare cu grad de risc foarte scazut
- obligatiuni corporative si municipale – instrumente financiare cu grad redus de risc, sunt valori mobiliare care dau dreptul detinatorului la primirea unei dobanzi regulate, precum si la rambursarea principalului la scadenta. Obligatiunile pot fi emise de companii sau de autoritati ale statului (Trezorerii, municipalitati etc.), iar unele beneficiaza de garantia statului sau sunt garantate prin venituri care urmeaza a se realiza in urma finantarii unor proiecte.
- depozite bancare – reprezinta una dintre principalele surse de fonduri utilizate de bancile comerciale; pentru folosirea banilor, institutiile financiare platesc dobanzi.
- actiuni – instrumente financiare de baza ale pietei de capital, implica un grad mai ridicat de risc. Tranzactionarea lor pe piete organizate ofera investitorilor posibilitatea de a obtine profituri (cumparand actiuni la un anumit pret si vanzand la un pret mai mare), iar companiilor posibilitatea de a se finanta. Investitiile pot fi realizate atat in actiuni ale pietei de capital din Romania, cat si pe diferite piete externe.
- titluri de participare la fonduri mutuale – reprezinta un vehicul de investitii care administreaza fonduri atrase de la mai multi investitori, pentru a le plasa in titluri de valoare, cum ar fi actiuni, obligatiuni, instrumente ale pietei monetare si alte active similare.