by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Cat au cedat asiguratorii romani in reasigurare in S1 2022

Pentru categoria asigurarilor generale, la finalul lunii iunie 2022, aproximativ 34,45% din primele brute subscrise au fost cedate in reasigurare, nivelul fiind in scadere comparativ cu aceeasi perioada a anului 2021, cand procentul era de 40,29%.

Conform ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, pentru o parte importanta de produse de asigurari generale (ex. asigurarile de catastrofa, asigurarile de raspundere civila), ca parte a strategiei proprii de management a riscurilor, asiguratorii apeleaza frecvent la diferite forme de contracte de cedare in reasigurare, limitand astfel dauna maxima suportata in cazul aparitiei unor evenimente asigurate cu impact financiar semnificativ.

In acelasi timp, aproximativ 34,5% din totalul indemnizatiilor brute platite au fost cedate reasiguratorilor.

Din rezervele tehnice brute existente la finele lunii iunie 2022 circa 38,5% erau aferente cedarilor in reasigurare.

In ceea ce priveste asigurarile de viata, in primele sase luni din 2022, 12,21% din primele brute subscrise au fost cedate in reasigurare, fiind un record pentru cel putin ultimii 5 ani, de la 6,99% in urma cu un an.

In mod traditional, exista diferente importante in ceea ce priveste politica de reasigurare intre activitatile de asigurari de viata si cele de asigurari generale. In cazul asigurarilor de viata, in general societatile de asigurare preiau o parte mult mai mare din riscul subscris.

Ca urmare a faptului ca primele de asigurare sunt in general anticipate, iar despagubirile, in caz de producerea evenimentului asigurat, sunt fixate prin contract pentru fiecare eveniment, deci mai predictibile, societatile de asigurari de viata nu apeleaza la fel de frecvent la cedarea in reasigurare ca cele de asigurari generale, explica ASF.

Pe acest segment, 12,92% din totalul indemnizatiilor brute platite au fost cedate reasiguratorilor (de la 11,14% in primele sase luni din 2021).

Totodata, din rezervele tehnice brute existente la finalul lunii iunie 2022, 1,80% erau aferente cedarilor in reasigurare (fata de 0,65% in urma cu un an).

Intreaga piata de asigurari din Romania a insumat Prime Brute Subscrise (PBS) de 8,76 miliarde de lei in prima jumatate a acestui an, in crestere cu 37% fata de perioada similara a anului trecut, releva datele agregate in Raportul privind evolutia pietei de asigurari in semestrul I 2022.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata