by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Asigurarile de viata, semnale negative: cu toate ca subscrierile au crescut, ponderea segmentului a scazut, la fel si numarul contractelor in vigoare

Cifrele privind dinamica asigurarilor de viata (AV) arata ca romanii nu prea sunt preocupati sa semneze astfel de polite. In acest context, ponderea acestui segment de piata a ramas aproape neschimbata in ultimii 10 ani, situandu-se in jurul valorii de 20%.

Cifrele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) la finele primelor sase luni ale acestui an arata ca, fata de S1 2021, subscrierile AV au avansat cu 11%, la 1,48 miliarde de lei. Este cel mai bun rezultat ALL TIME al industriei, dar acest avans nu a condus si la cresterea ponderii AV in total subscrieri. Dimpotriva, ponderea AV a scazut la 17%, de la 21% in S1 2021 si 19% in S1 2020.

Mai ingrijorator este faptul ca numarul politelor in vigoare s-a inscris pe un trend negativ in ultimii 5 ani. Astfel, daca portofoliul asiguratorilor de profil numara 1,666 milioane de polite in vigoare la S1 2018, la finele lunii iunie 2022 acest indicator se situa la 1,389 milioane. De amintit ca societatile care practica AV gestionau 3,409 milioane de polite la S1 2013.

"Ponderea activitatii de asigurari de viata in totalul sectorului de asigurari din Romania din perspectiva volumului de prime brute subscrise se afla la un nivel scazut comparativ cu celelalte state analizate ale UE. In T1 2022 ponderea segmentului de asigurari de viata s-a situat la 17% in totalul subscrierilor, pe cand ponderea segmentului de asigurari generale a atins nivelul de 83% in totalul subscrierilor", scrie in ultimul raport ASF privind piata asigurarilor.

Intr-un comunicat din primavera acestui recent, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) atragea atentia ca, in pofida cresterii subscrierilor, nivelul scazut al ponderii AV indica un deficit ridicat de protectie a populatiei.

"Datele arata ca, pentru multe familii din tara noastra, producerea unui eveniment nedorit (accident, imbolnavire a unui membru al familiei, ce se pot solda si cu deces) ar duce la o degradare semnificativa a nivelului de trai. Un studiu realizat pentru UNSAR de catre un grup de experti independenti arata ca deficitul de protectie al populatiei generatoare de venituri din Romania, in caz de producere a riscurilor asigurate, se situeaza la o valoare de 587 miliarde de lei (121 miliarde de euro)", scrie intr-un comunicat al UNSAR dat publicitatii la 18 mai 2022.

La nivelul anului 2021, cea mai mare indemnizatie platita in Romania in baza unei asigurari de viata a depasit valoarea de 1,13 milioane lei. Totodata, anul trecut, valoarea celor mai mari 5 indemnizatii platite in baza politelor de asigurare de viata s-a ridicat la peste 3,9 milioane lei.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata