by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Piata asigurarilor a crescut cu 37% in S1 2022. GROUPAMA este noul lider

Societatile de asigurare inregistrate in Romania au realizat Prime Brute Subscrise (PBS) de 8,76 miliarde de lei, in prima jumatate a acestui an, releva datele agregate in Raportul privind evolutia pietei de asigurari in semestrul I 2022. Acestor sume li se adauga subscrierile locale ale companiilor care activeaza in Romania in baza dreptului la libera practica, care au crescut cu aproape 150% fata de perioada similara a anului trecut.

Concret, societatile care vand in Romania in baza sistemelor Freedom of Service (FOS) si Freedom of Establishment (FOE) au avut prime intermediate pe piata locala in valoare de 730 de milioane de lei, ceea ce face ca valoarea totala a pietei locale sa se apropie de 9,5 miliarde de lei, la jumatatea anului. Societatile care activeaza in baza FOS si FOE au subscris mai ales pe clasa 10 (RCA si CMR), unde ponderea in intermedierile totale este de aproape 41%. A doua clasa importanta din acest punct de vedere este clasa A9 (asigurari agricole), cu o pondere de peste 20%.

Evolutia Primelor Brute Subscrise a venit pe fondul cresterii concurentei si a fost insotita si de o imbunatatire a indicatorilor de daunalitate. La 30 iunie 2022, rata combinata era de 101,66%, in scadere substantiala de la aproape 121% in prima jumatate a anului trecut. In cazul liniei RCA, rata combinata a scazut de la peste 142% la doar 107,4%.

O evolutie remarcabila poate fi observata si in ceea ce priveste cotele de piata ale asiguratorilor. Cumulat pe asigurari generale si asigurari de viata, trei companii ocupa practic prima pozitie, cu cote intre aproximativ 17,5% si 18% din Primele Brute Subscrise. Pe prima pozitie a trecut compania Groupama, cu 17,78% din PBS, urmata de Allianz-Tiriac, cu 17,74% si Euroins, cu 17,46%. Nivelul ridicat al concurentei se mentine si strict la nivelul asigurarilor generale, care raman dominante in structura pietei. Pe prima pozitie se plaseaza societatea Euroins, cu 21,02%, urmata de Groupama, cu 20,99% si Allianz-Tiriac, cu 19,34%.

Nu in ultimul rand, in al doilea trimestru din 2022 evolutia primei medii pentru RCA a urmat o traiectorie de stabilizare. La finalul lunii iunie 2022, prima medie pentru asigurarile RCA cumparate de persoanele fizice a fost de 904 lei, in scadere de la 913 lei, cat era la finalul lunii martie 2022. La general (persoane fizice si persoane juridice), prima medie a fost de 1.154 de lei la 30 iunie, fata de 1.138 de lei in martie 2022.

Raportul privind evolutia pietei asigurarilor in prima jumatate a anului 2022 poate fi consultat aici.

Autoritatea de Supraveghere Financiara este autoritatea nationala, infiintata in anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobata prin Legea 113/2013, pentru reglementarea si supravegherea pietelor asigurarilor, a pensiilor private, precum si a pietei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de functionare a celor trei sectoare, care insumeaza peste 10 milioane de participanti. Mai multe informatii puteti gasi pe www.asfromania.ro.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata