by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Pe fundalul disparitiei City, piata asigurarilor creste cu 46% in T1 2022

Primele Brute Subscrise (PBS) de societatile de asigurare din Romania, in primele trei luni ale anului 2022, au ajuns la aproape 4,66 miliarde de lei, cea mai mare valoare trimestriala inregistrata in istoria pietei de asigurari din Romania, in crestere cu 46% fata de perioada similara a anului trecut.

Primele brute subscrise aferente asigurarilor generale au crescut cu 53,9%, in timp ce primele aferente asigurarilor de viata au urcat cu 16,1%. Motorul pietei continua sa ramana segmentul RCA, cu o crestere de 102,2% a primelor brute subscrise, pana la aproape 2,4 miliarde lei. Cresteri importante au fost consemnate si pe segmentul asigurarilor de sanatate (+28%), al asigurarilor CASCO (+12,4%) si al asigurarilor de incendiu si calamitati naturale (+11%).

Asigurarile de sanatate au continuat sa inregistreze o dinamica pozitiva si in trimestrul I 2022, cu un volum al subscrierilor de peste 184 milioane lei, in crestere cu 28% fata de trimestrul I aferent anului precedent, reprezentand circa 4% din volumul total de prime brute subscrise pentru intreaga piata a asigurarilor din Romania. Numarul contractelor in vigoare la finalul lunii martie 2022 la nivelul pietei asigurarilor de sanatate se situa la 195.974, in scadere cu circa 48% fata de numarul contractelor in vigoare la finele trimestrului I 2021.

Asigurarile de garantii au inregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 61,4 milioane lei in trimestrul I 2022, in scadere cu aproximativ 27% fata de aceeasi perioada din anul precedent (circa 84 milioane lei).

Primele distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurarile generale si asigurarile de viata s-au situat la o valoare de 3,14 miliarde lei in trimestrul I 2022, in crestere cu aproximativ 52% fata de aceeasi perioada a anului 2021 (2,07 miliarde lei) si reprezentand circa 67% din volumul total de prime brute subscrise de societatile de asigurare. Ponderea veniturilor din activitatea de intermediere in volumul de prime intermediate la nivelul pietei de brokeraj in asigurari a fost de 17,1%, pe segmentul asigurarilor generale acesta fiind de 16,2%, iar pe segmentul asigurarilor de viata fiind de 47,8%.

O evolutie remarcabila se poate constata si in ceea ce priveste nivelul de concurenta din piata. La finalul trimestrului I al anului 2022, primele patru societati de asigurare detineau cote de piata comparabile, formate din doua cifre. Diferenta dintre primul loc, pe care il ocupa societatea Euroins Romania si locul al patrulea, societatea Omniasig VIG, era de sub 7,5 puncte procentuale. Prin comparatie, la finalul primului trimestru din 2021, intre prima pozitia si a patra pozitie din top era o diferenta de peste 9 puncte procentuale. Procesul de diversificare este chiar mai clar raportat strict la asigurarile RCA. Pe aceasta linie de asigurari, trei societati au cote de piata formate din doua cifre, in timp ce alte trei societati controleaza procente notabile, de peste 7%. Primii doi jucatori controlau 55,6% din piata, la finalul lunii martie 2022, in timp ce in perioada similara a anului 2021, cele doua companii din fruntea clasamentului cumulau peste 77%, ceilalti jucatori avand cote de piata neglijabile.

Rezultatele aferente primelor trei luni din 2022 arata ca majorarea substantiala a primelor subscrise a avut loc pe o baza sanatoasa, in conditiile in care principalii indicatori de solvabilitate si lichiditate s-au imbunatatit. In perioada amintita, firmele de asigurare au platit despagubiri de peste 1,5 miliarde de lei. Coeficientul de lichiditate a urcat la 2,44, de la doar 1,59 in primul trimestru din 2021 si 2,35 la finalul anului trecut. In acelasi timp, ratele SCR si MCR, care evidentiaza solvabilitatea companiilor in contextul normelor Solvency II, au fost supraunitare la nivelul intregii piete, cu o crestere de 11% pentru SCR, principalul indicator de solvabilitate.

O imbunatatire considerabila poate fi remarcata si in ceea ce priveste indicatorii de daunalitate: rata daunei si rata combinata a daunei. Desi ramane supraunitara la nivel de piata, nivel care indica faptul ca firmele de asigurare au plati de daune si cheltuieli cumulate peste nivelul primelor castigate, rata combinata a daunei a scazut de la 110,54% in prima parte a lui 2021 la 106,13% la finalul lunii martie 2022. De remarcat este ca 3 dintre cele 7 companii autorizate de A.S.F. sa practice si RCA au inregistrat rate combinate ale daunei subunitare.

Raportul privind evolutia pietei asigurarilor in primul trimestru al anului 2022 poate fi consultat AICI.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata