by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Adriana GRECU: Trendul pietei de asigurari va fi crescator si in 2022

Brokerii de asigurari vor fi, si in 2022, la fel de prezenti alaturi de clientii lor, incercand sa gaseasca solutii, atat pentru plasarea riscurilor, cat si pentru mentinerea veniturilor, a declarat, pentru Publicatiile XPRIMM, Adriana GRECU, Presedinte, PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare, care estimeaza ca in acest an se va mentine trendul crescator pe piata locala.

Un mini-interviu cu Adriana GRECU a fost publicat recent in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna decembrie 2021. Il puteti citi mai jos:

Cum apreciati ca a fost anul 2021 pentru piata de brokeraj din Romania si pentru PRBAR?

Asa cum anticipam la inceputul anului, constatam o crestere de 13,37% a valorii primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata in S1 2021 fata de aceeasi perioada a anului 2020. Aceasta apreciere este datorata atat cresterii volumului de prime intermediate pentru activitatea de asigurari generale (+13,40%), cat si pentru segmentul asigurarilor de viata (+12,78%). Pentru Patronat, a fost un an cu multiple provocari, de ordin legislativ, si nu numai.

Dar pentru AON Romania, cum a fost anul 2021?

A fost un an extrem de complex, care a adus multe motive de bucurie, dar si o lupta continua pentru a mentine portofoliul de clienti si a-l dezvolta. Sunt foarte fericita pentru ca niciunul dintre colegii mei nu a fost afectat grav de pandemie si am reusit ca, intr-un fel sau altul, sa pastram legatura si sa ramanem uniti, in mare masura. Am muncit mult si inca o facem, incercand sa gasim raspunsuri la intrebari si situatii cu care nu ne-am mai confruntat la fel, pana acum. De fapt, cred ca asta face toata lumea. Cred ca, in contextul tuturor incercarilor pe care le-am avut, reusim sa terminam anul multumitor. E drept ca ambitiile noastre erau mult mai mari, dar nu aveam vizibilitate, atunci cand le-am stabilit, pe evenimente cheie ale pietei, cum au fost retragerea autorizatiei CITY Insurance sau instabilitatea din mediul politic, care, evident, franeaza dezvoltarea multor proiecte.

Ce efecte are falimentul CITY Insurance pentru piata si clienti si care ar fi solutiile pentru limitarea lor?

De la anuntul retragerii autorizatiei de functionare a CITY Insurance, toti membrii PRBAR s-au mobilizat pentru a face fata situatiei, nu neaparat neasteptate, dar care a provocat o reactie in lant in randul clientilor, asiguratorilor si al intermediarilor. Acordarea de consultanta a fost dusa la un alt nivel. Nu a fost simplu ca, pe diferite spete de asigurare, individualizate, sa acorzi asistenta consumatorilor si sa le oferi cea mai potrivita solutie, in conditiile in care, in multe cazuri, CITY Insurance era singura solutie existenta in piata de ceva vreme. Un impact major l-au avut si ofertarea greoaie pe RCA si blocarea platformelor de emitere, iar, ulterior, scaderea comisioanelor si introducerea procedurii pentru asigurati cu risc ridicat, in care, practic, intermediarii sunt nevoiti sa schimbe abordarea in relatia cu clientul, pentru a-l putea ajuta, dar a-si putea mentine si un nivel minim de venit. Situatia este inca in desfasurare, efectele inca nu pot fi cuantificate acum, sunt inca multe lucruri care se vor mai clarifica in viitorul apropiat. Brokerii de asigurare au dovedit si in trecut o capacitate de adaptabilitate mare la orice miscare a pietei si de aceea am convingerea ca vom trece si peste acest moment cu bine.

Ce considerati ca trebuie facut in piata pentru ca industria sa nu se mai confrunte cu asemenea falimente?

Nu stiu daca e posibila o solutie universala. Fiecare situatie e creata de un anumit context si de deciziile luate de toate partile implicate. Si fiecare moment al pietei are rolul si importanta sa in evolutia unui asigurator, dar si a unui broker. Depinde de fiecare cum va sti sa gestioneze o situatie, la un moment dat. Personal, cred ca ideal ar fi sa existe un echilibru intre tarife si calitatea riscului, precum si fluxuri operationale cat mai eficiente, atat la emitere, cat si in procesul claims handling. Astfel, se va putea evita ajungerea intr-un blocaj din care nu prea mai exista intoarcere.

Care considerati ca ar fi solutiile pentru problemele de pe segmentul RCA? Ar rezolva un asigurator de stat situatia?

Sunt tot felul de opinii, poate si cele care vin dinspre zona politica, cu privire la cum ar putea rezolva aparitia unui asigurator de stat actuala problema a RCA-ului. Intotdeauna am sustinut ca o piata, indiferent care ar fi ea, se va regla singura prin mecanismele ei interne. Oricare alta interferenta ca parghie poate ar putea rezolva pe moment unele chestiuni, insa, daca ne uitam in trecutul apropiat, am putea sa vedem ca ele au functionat doar temporar. Deci, nu cred ca un asigurator de stat ar rezolva aceasta situatie.

Ce asteptari aveti de la 2022? Cum vedeti evolutia pietei?

Incerc sa fiu optimista, deoarece optimismul ma caracterizeaza. In ciuda dificultatilor pe care le traversam, si nu ma refer doar la situatia industriei de asigurari, ci in general, am observat ca exista asteptari destul de mari si de la anul 2022. Sunt multi colegi, competitori sau asiguratori, care privesc increzatori in potentialul anului viitor. Exista sanse ca trendul pietei sa fie crescator si unii considera chiar ca am putea avea o crestere double digit. Personal, sunt un pic mai precauta in a previziona atat de departe. Cu siguranta, brokerii de asigurari vor fi la fel de prezenti alaturi de clientii lor, incercand sa gaseasca solutii, atat pentru plasarea riscurilor, cat si pentru mentinerea veniturilor, care, in unele situatii, vor avea ca miza chiar supravietuirea companiei.

Mai multe interviuri pe aceste teme puteti citi in Revista PRIMM Asigurari & Pensii!

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata