by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
VIDEO: Eduard SIMIONESCU, GrECo Romania: Estimez ca, in urmatorii ani, asigurarile cyber vor deveni "noul RCA si CASCO" pentru companii
Asigurarile de viata, sanatate, locuinta, auto si cyber se numara printre tipurile de polite care nu ar trebui sa lipseasca din portofoliul companiilor si persoanelor fizice in 2021. "Am vazut in piata un interes crescut pentru segmental asigurarilor cyber in ultimii ani, insa, in Romania, acest produs este inca la inceput. Estimez ca in cativa ani, produsele cyber sa devina "noul RCA si CASCO" pentru business, dar si pentru persoane", a precizat Eduard SIMIONESCU, General Manager, GrECo Romania, in emisiunea Ora de Risc difuzata marti, 16 februarie, la RFI Romania.

"Cele mai noi date referitoare la anul 2020 ne arata faptul ca, in ciuda anului pandemic, piata de asigurari a inregistrat o crestere de 5% la final de an, ajungand la 11,5 miliarde de lei, iar aproximativ 70% din aceasta suma a fost intermediata prin brokeri. Aceasta evolutie s-a datorat cresterii cu 6% a asigurarilor generale, iar un avans important a fost cel al asigurarilor de sanatate, care au crescut cu 18%", a precizat Andreea RADU in deschiderea emisiunii.Asigurarile de sanatate sunt extrem de folositoare atat pentru companii si angajatiilor, cat si pentru persoanele fizice, iar pe lista celor mai importante polite care nu ar trebui sa lipseasca din nicio gospodarie se numara cele de viata, locuinta sau CASCO, spune oficialul GrECo Romania.

"Atat persoanele fizice, cat si companiile trebuie sa se gandeasca la problemele care vizeaza viata, sanatatea lor si a familiilor lor. In cazul populatiei trebuie sa ne preocupe ce facem in situatia in care ne imbolnavim sau avem un accident noi sau familia noastra. Pentru astfel de situatii exista solutii in piata de asigurari care pot acoperi unele situatii nefericite precum deces, imbolnavire, interventii chirurgicale, accidente de orice natura si multe alte situatii care se pot incadra in clauze aditionale pe care le ofera brokerii si societatile de asigurari", mentioneaza Eduard SIMIONESCU.

"Suplimentar asigurarilor de sanatate este bine sa ne gandim si la locuinta noastra, la masina noastra si iata ca, in acest fel discutam despre doua sau trei produse de asigurare care nu ar trebui sa lipseasca din nicio gospodarie", a completat el.

Ati sesizat o crestere a interesului companiilor pentru asigurarile de sanatate in 2020?

"Noi, ca si multi alti actori din industria asigurarilor, am facut o larga campanie de informare a clientilor vizavi de posibilitatea incheierii unei asigurari care vizeaza protectia in caz de imbolnavire. Asiguratorii romani au fost foarte proactivi anul trecut in sensul in care au aparut rapid clauze care ofera protectie inclusiv in cazul imbolnavirii cu virusul SARS-COV2. Exista si astfel de asigurari care raspund acestui virus si este bine ca orice companie, persoana fizica sau familie sa se gandeasca daca nu ar fi bine sa aiba o protectie si pentru astfel de situatii", spune Eduard SIMIONESCU.

Referitor la companii si la nevoile acestora insa, situatia este mult mai complexa. "Sigur, putem vorbi de companii de tip IMM care sunt in curs de dezvoltare si corporatii care se confrunta cu riscuri sau nevoi mai complexe. Intr-o clasificare generala, o companie ar trebui sa se gandeasca la angajati, la active si apoi raspunderile fata de angajati, clienti, parteneri sau publicul larg in cazul in care pune pe piata produse. Toate aceste categorii de raspunderi pot fi transferate printr-o asigurare specializata catre o societate de asigurari", mentioneaza oficialul GrECo.

Pe langa asigurarile de viata si sanatate, in ultimii ani s-a remarcat o tendinta de crestere in privinta asigurarilor cyber care protejeaza compania nu doar de pierderile suferite, ci si de raspunderile fata de terti. "Acest risc a crescut exponential in ultima perioada si in opinia mea nu cred ca exista vreo companie care in ultimii ani sa nu fi avut experiente in acest domeniu. Asadar, riscul exista si ne priveste pe toti: fie ca suntem companii sau persoane fizice. Astfel, asiguratorii au dezvoltat produse specializate care acopera atat pierderile proprii in urma unui atac informatic, cat si raspunderea fata de client", spune Eduard SIMIONESCU.

"Am vazut in piata un interes crescut pentru acest segment in ultimii ani, totusi in Romania, acest produs este inca la inceput. Estimez ca in cativa ani, produsul cyber insurance sau cyber liability insurance sa devina un "nou RCA si CASCO" pentru business, dar si pentru noi ca persoane", a completat el.

Care au fost cele mai mari provocari din 2020 pentru GrECo Romania?

"In toata aceasta perioada am resimtit lipsa intalnirilor fizice foarte mult. In prima etapa, comunicarea s-a limitat la telefon, email sau intalniri online. Totodata am descoperit anumite benefici care existau in Romania, dar de care multa lume nu a beneficiat - cum ar fi semnatura electronica. Ea, pe langa faptul ca avem un cadru legal bine reglementat, are aceeasi valoarea ca o semnatura olografa si practic prin utilizarea acestui instrument pe care larga - asiguratori, brokeri si client - scutim cu totii hartii si nevoia arhivarii acestor documente, circulatia lor, etc", precizeaza General Manager-ul GrECo Romania.

"La inceput am avut probleme cu schimbul acesta de documente si a trebuit foarte rapid sa gasim solutii, semnatura electronica fiind una dintre ele. Apoi am salutat modificarea in plan legislativ vizavi de legea RCA pentru ca inainte dovada posesiei unei polite RCA trebuia sa se faca pe hartie. Iata ca acum, poti arata in cazul unui control si dovada electronica. S-au facut multe progrese bune la nivelul intregii piete si de acestea vom beneficia cu totii, insa nu trebuie sa ne oprim aici", subliniaza el.

Intrebat daca crede ca ne vom mai intoarce la modul de lucru al anilor trecuti, Eduard SIMIONESCU spune ca este optimist si ca "vom reveni la modul de lucru anterior, dar in acelasi timp sunt si realist si cred ca multe companii si angajati au descoperit utilitatea lucrului de acasa. E bine ca a trebuit sa luam contact cu acest mod de a lucra si cred ca va ramane la multe firme si ulterior pandemiei, un mod hibrid".

Ce obiective are GrECo pentru acest an?

"Ne propunem sa continuam ce am inceput in urma cu cativa ani - specializarea pe anumite industrii si/sau pe anumite tipuri de asigurari. Cred ca un broker este un profesionist, dar atunci cand se specializeaza pe o nisa de asigurari devine si mai util pentru clientul sau. Vom continua proiectele care vizeaza automatizarea, digitalizarea proceselor si vrem sa fim cat mai aproape de clienti oricand e nevoie si sa le oferim cele mai bune solutii", a concluzionat el.

Editia integrala a emisiunii Ora de Risc cu declaratiile complete poate fi vizionata aici.

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

De asemenea, pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata