by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
VIG: Romania are cea mai mare rata combinata din intregul grup
Vienna Insurance Group a anuntat rezultatele anului 2019. Conform acestora, Romania are cea mai mare rata combinata din intregul grup, chiar daca s-a imbunatatit fata de anul anterior, depasind tari similare noua, precum Bulgaria sau Slovacia.

Astfel, rata neta combinata a grupului VIG in Romania a fost, in 2019, de 100,9%, de la 107,5% in 2018. Romania este singura tara din grup cu rata combinata supraunitara.

VIG detine in Romania companiile de asigurari OMNIASIG, activa pe segmentul asigurarilor generale, ASIROM, cu activitate compozita, si BCR Asigurari de Viata, cu afaceri pe segmentul life.

Primele brute subscrise de cele trei companii au insumat 468,2 milioane de euro in anul 2019, in scadere cu 9,1% fata de anul anterior, cand au fost in valoare de 515,3 milioane de euro.

"Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe Romania, actionarul majoritar al societatilor romanesti: ASIROM, BCR Life si Omniasig, a inregistat in 2019 in situatiile sale financiare consolidate pe segmentulul Romaniei, un rezultat pozitiv inaintea efectelor de consolidare de 8.7 milioane EUR. Pierderea la nivel consolidat inregistrata de 101.8 milioane EUR se datoreaza in principal efectelor de consolidare in suma de 110.5 milioane EUR pierdere, reprezentate in principal de deprecierea in intregime a fondului comercial pe segmentul Romaniei in suma de 108. 8 milioane EUR. Deprecierea fondului comercial a fost generata de reducerea castigurilor viitoare estimate pentru Romania, avand in vedere conditiile dificile de piata", au explicat oficialii grupului pentru 1asig.ro.Primele brute subscrise de Vienna Insurance Group au depasit 10 miliarde de euro

Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe) a obtinut rezultate record, conform cifrelor preliminare aferente anului financiar 2019. Diverse masuri au fost implementate in contextul actualei crize a coronavirusului: "Ne-am imbunatatit semnificativ principalii indicatori financiari pentru patrulea an consecutiv. Aceste rezultate confirma pozitia noastra de lider de piata in Austria si tarile din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE). De asemenea, acestea evidentiaza potentialul de crestere din pietele unde operam si pe care l-am valorificat cu succes timp de exact 30 de ani. Fara indoiala, actuala situatie provocata de criza coronavirusului va avea un impact asupra dezvoltarii businessului. In acest moment, efectele asupra Grupului sunt inca in etapa de estimare. Am implementat masuri de siguranta si preventie pentru angajatii si clientii nostri si pentru a asigura continuitatea operatiunilor in toate tarile unde activam. Suntem in contact permanent cu companiile membre pentru a incuraja stoparea extinderii virusului. Indiferent de situatia actuala, datorita performantei operationale excelente de anul trecut, vom propune spre aprobarea Adunarii Generale Anuale a Actionarilor, pentru al patrulea an consecutiv, o crestere semnificativa a dividendului aferent anului financiar 2019, de la 1 euro la 1,15 euro pe actiune. Aceasta corespunde unei cresteri de 15% si unui randament al dividendului atractiv, de 4,5%", a explicat Directorul General Elisabeth STADLER.

Cresterea primelor, generata de asigurarile non-viata

Datorita unei cresteri semnificative de 7,7% in 2019, primele totale subscrise au urcat, in premiera, peste pragul de 10 miliarde de euro, mai exact la 10,399 miliarde de euro. Toate liniile de business au inregistrat cresteri si au contribuit la avansul anual al primelor cu aproximativ 742 milioane de euro. Segmentele "proprietati si raspunderi" si asigurarile auto facultative au avut cea mai mare contributie la cresterea primelor in termeni absoluti. Asigurarile de sanatate au inregistrat cea mai mare crestere procentuala, de circa 12%.

Sectorul non-viata reprezinta aproximativ 58% din portofoliul de prime (raspundere civila auto, polite auto facultative, asigurari de proprietati si raspunderi), asigurarile de viata reprezinta 35% (asigurari cu prime regulate si produse cu prima unica) si asigurarile de sanatate reprezinta circa 7%. Cele mai mari cresteri de prime au fost inregistrate in Polonia (+234,2 milioane de euro), Tarile Baltice (+124,5 milioane de euro), Austria (+103,4 milioane de euro), segmentul Alte piete din ECE (+72,2 milioane de euro) si Republica Ceha (+61,6 milioane de euro).

Tarile Baltice (+33,1%), Bulgaria (+30,7%), Polonia (+26,1%) si segmentul Alte piete din ECE (+19,3%) au inregistrat cele mai mari cresteri procentuale. In segmentul Alte piete din ECE, cresteri semnificative de prime au fost inregistrate in special in Ucraina, (+58,2%), Bosnia-Hertegovina (+37,6%) si Serbia (+14,0%).

"Pietele din regiunea ECE au inregistrat o crestere a primelor de 10,6%. Regiunea ECE genereaza in acest moment 57% din primele noastre totale", a remarcat Elisabeth Stadler.

Profit (inainte de impozitare) de circa 522 milioane de euro

In 2019, intervalul tinta privind profitul (inainte de impozitare) a fost cuprins intre 500 si 520 milioane de euro. Profitul (inainte de impozitare) de 521,6 milioane de euro a fost usor peste intervalul tinta si in crestere cu 7,4% fata de rezultatul din anul anterior. Cresterea profitului s-a datorat, printre altele, unei imbunatatiri clare a ratei combinate si unei cresteri semnificative a contributiei la profitul total a businessurilor din Austria (+37 milioane de euro) si Polonia (+37 milioane de euro).

Pe de alta parte, aceasta evolutie a fost contrabalansata de o scadere usoara a rezultatului financiar, generata in principal de diminuarea contributiei societatilor non-profit, ca urmare a procesului de deconsolidare inceput la 31 iulie 2019, precum si de o depreciere a fondului comercial in valoare de 108,8 milioane de euro (50,1 milioane de euro in anul anterior) aferenta operatiunilor din Romania. In cadrul testului de depreciere derulat anual, asteptarile privind castigurile generate de operatiunile din Romania au fost reduse in continuare din cauza mentinerii unei situatii dificile in aceasta piata.

Cu exceptia operatiunilor din Romania, toate pietele au inregistrat profit (inainte de impozitare). Pietele din ECE au generat 53% din profit (inainte de impozitare).

Nivelul solid al profitului inainte de impozitare si rata de impozitare mai redusa, de aproximativ 21%, au dus la o crestere anuala semnificativa de 23% a rezultatului net, pana la 331,3 milioane de euro in 2019. Modificarea metodei de consolidare a societatilor non-profit in trimestrul al treilea din 2019 nu a avut niciun efect asupra aceste performante.

Rata combinata s-a imbunatatit

Rata combinata a fost redusa semnificativ, cu 0,6 puncte procentuale, pana la un nivel excelent de 95,4% in 2019. Masurile implementate in cadrul programului de management Agenda 2020 au avut, in mod particular, un efect pozitiv, in special in segmentul asigurarilor auto. Aceasta a condus la imbunatatirea in continuare a ratei combinate, in pofida cresterii fata de anul anterior a despagubirilor achitate in contul pagubelor produse de dezastrele naturale.

Pietele din Austria (-0,7 puncte procentuale), Republica Ceha (-0,7 puncte procentuale), Bulgaria (-3,3 puncte procentuale) si segmentul Alte piete din ECE (-2,7 puncte procentuale) au jucat un rol semnificativ in aceasta imbunatatire a ratei combinate. Toate pietele au inregistrat operatiuni profitabile pe linia de asigurari de proprietati si raspunderi, cu exceptia operatiunilor din Romania (100,9%), unde rata combinata s-a imbunatatit totusi semnificativ cu 6,7 puncte procentuale.

Rata de solabilitatea a VIG s-a situat la un nivel comparabil la nivel international de 210% la 31 decembrie 2019.

Rezultatul financiar (incluzand rezultatele companiilor consolidate prin punere in echivalenta) a fost de 1.010,8 milioane de euro in 2019, inregistrand o scadere usoara de 2,6% comparativ cu anul anterior.

Investitiile totale (incluzand numerarul si echivalentele de numerar) au insumat 35,9 miliarde de euro la 31 decembrie 2019. Scaderea fata de nivelul din 2018 de 37,6 miliarde de euro s-a datorat schimbarii metodei de consolidare a societatilor non-profit.

Cheltuielile cu despagubirile si indemnizatiile

Cheltuielile Grupului cu despagubirile si indemnizatiile de asigurari, nete de reasigurare, au insumat 7.262,7 milioane de euro in 2019, ceea ce reprezinta o crestere anuala de 4,5%. Cresterea s-a datorat unui avans semnificativ al volumului de prime.

Datorita performantei operationale excelente obtinuta, Consiliul Director al Vienna Insurance Group va propune spre aprobare Adunarii Generale Anuale a Actionarilor cresterea dividendului brut aferent anului financiar 2019 de la 1 euro la 1,15 euro pe actiune. Aceasta este echivalenta cu o crestere de 15% si o rata de distribuire a profitului de 44,4%. Randamentul dividendului este de 4,5%. Castigul pe actiune a crescut semnficativ, la 2,59 euro, cu 27% peste nivelul anului anterior.

Evolutii curente pentru 2020

"In ceea ce priveste situatia actuala generata de coronavirus, am luat toate masurile adecvate in cadrul Grupului pentru a ne proteja angajatii si a asigura continuarea activitatii. Vienna Insurance Group ajusteaza aceste masuri in functie de situatia in continua schimbare. Evolutiile pietei de capital sunt, de asemenea, monitorizate permanent", a transmis VIG.

Masurile extinse puse in aplicare in intreaga lume pentru a preveni extinderea coronavirusului si incertitudinea cu privire la raspandirea acestei epidemii vor decelera cresterea economica globala. Pentru moment, efectele asupra evolutiei Grupului nu pot fi evaluate.TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata