by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Romanii aloca doar 0,5% din cheltuieli pentru asigurari, de cinci ori mai putin decat media europeana
Romanii au alocat, in 2017, doar 0,5% din cheltuieli pentru achizitia politelor de asigurare, fapt ce claseaza tara noastra pe ultima pozitie in clasamentul european, alaturi de Lituania, arata un studiu publicat recent de Eurostat - Biroul de Statistica al Uniunii Europene.

Statistica romaneasca nu arata prea bine daca ne raportam la media europeana, unde 2,5% din consumul tariilor UE28 era destinat pentru asigurari, resprectiv 2,9% din cheltuielile locuitorilor Zonei Euro (EA19).

Situatia este si mai ingrijoratoare daca analizam clasamentul statelor membre. Pe prima pozitie se afla Olanda, unde 5,5% din cheltuielile cetatenilor in 2017 se indreptau catre asigurari, urmata de Franta cu 4,3%, Luxemburg si Germania 3,1%, Austria 3%. La polul opus al scalei se afla Cipru 0,9%, Bulgaria si Estonia 0,7%, Lituania si Romania 0,5%.

De asemenea, peste jumatate din bugetul romanilor din 2017 era alocat cheltuielilor ce tin de gospodarie (apa, electricitate, gaz si combustibili), alimente si bauturi non-alcoolice, urmat de transport, sanatate, recreatie si cultura. Potrivit aceluiasi studiu, romanii lasa la urma cheltuielile in spatii de acomodare (hoteluri, pensiuni etc), restaurante si educatia, anunta Eurostat.

Nici ca valoare absoluta, cheltuielile romanilor cu asigurarilor sunt pe ultimul loc in Europa. Astfel, conform datelor ASF, in anul 2017, densitatea asigurarilor in Romania a fost de aproximativ 494 lei/locuitor, in crestere cu 4% fata de 2016 (475 lei), adica aproximativ 106 euro/locuitor. Iar in 2018, conform estimarilor XPRIMM Publications, densitatea asigurarilor a ajuns la peste 111 euro.

Conform celor mai recente date, valoarea primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF a crescut cu 7,4%, in primele trei luni din 2019, pana la 2,71 miliarde de lei (570 milioane euro). Din total, brokerii au intermediat circa 62% din volumul primelor brute subscrise de asiguratori. Vezi aici care au fost tendintele si topurile calculate de XPRIMM Publications in baza datelor publicate de ASF.

La 31 martie 2019, activau pe piata asigurarilor 28 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurari generale, 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata si 6 au practicat activitate compozita.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata