by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Leonardo BADEA, ASF: Piata asigurarilor facultative este o zona cu mare potential de crestere
Piata asigurarilor voluntare este o zona cu mare potential de crestere. Asigurarea locuintelor, CASCO, asigurarile de viata si de sanatate trebuie sporite, deoarece o piata matura se bazeaza in mod evident pe aceste categorii de asigurare, a declarat Leonardo BADEA, Presedintele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, prezent joi la Conferinta Anuala a Insurance Europe.

"Pe piata asigurarilor din Romania activeaza 7 societati de asigurare de viata, 16 societati de asigurare generala si 6 societati compozite care au generat peste 1,72 miliarde euro prime brute subscrise in asigurari generale si 451 milioane euro prime brute subscrise in asigurari de viata.

Exista 300 de intermediari activi pe piata. Gradul de penetrare a asigurarilor a fost de 1,13% la sfarsitul anului 2018", a prezentat Leonardo BADEA piata locala, amintind ca aceasta este dominata de asigurarea auto (73%), din care asigurarea RCA (47%). Alte sectoare au inregistrat cresteri puternice, ca urmare a eforturilor combinate ale actorilor pietei, exemplu fiind asigurarile de sanatate.

"Inainte de punerea in aplicare a noilor cadre de reglementare Solvency II si IDD, am efectuat o analiza diagnostic pe piata care a evidentiat vulnerabilitatile si potentialele amenintari care ne determina sa luam masurile adecvate pentru a ne asigura ca piata asigurarilor intra intr-o noua era avand la baza motive solide. Am implementat supravegherea bazata pe riscuri, precum si alte mecanisme de stabilizare a pietei si de imbunatatire a protectiei consumatorilor: Mecanismul de recuperare si rezolutie, Fondul de Garantare a Asigurarilor, modernizarea managementului reclamatiilor, lansarea ghidurilor pentru consumatori, crearea si implementarea strategiei nationale pentru educatia financiara, emiterea de avertismente si alerte, crearea cadrului de rezolutie, BAAR, SAL-FIN etc", a afirmat Presedintele ASF.

"Ca urmare, indicatorii de rezilienta a pietei in cadrul Solvency II au prezentat o baza solida, fondurile proprii eligibile cumuland 1,09 miliarde de euro. SCR - 640 mil. EUR, depasind cu mult MCR (262 mil. EUR), in timp ce nivelul pasivelor agregate a reprezentat 70% din totalul activelor. Rezilienta pietei este deosebit de importanta deoarece exista riscuri extreme, cum ar fi potentiale catastrofe naturale sau riscuri cibernetice", a adaugat el.

Conform acestuia, ASF s-a angajat sa actioneze in mod judicios pentru buna functionare a pietelor financiare nebancare, stabilitatea si integritatea sectorului financiar in general, alegand sa fie o autoritate orientata spre viitor si combinand in actul de supraveghere noile principiile ale abordarii supravegherii bazate pe risc. In acest scop, principalele functii de reglementare si supraveghere au fost revizuite si optimizate. Au fost introduse noi elemente bazate pe identificarea si atenuarea riscurilor prin tactici de reglementare eficiente, dar simplificate si de supraveghere strategica, promovand astfel dezvoltarea pietei intr-o maniera sanatoasa si, in acelasi timp, sporind protectia consumatorilor.

"Din punctul meu de vedere, piata asigurarilor voluntare este o zona cu mare potential de crestere. Asigurarea locuintelor, CASCO, asigurarile de viata si de sanatate trebuie sporite, deoarece o piata matura se bazeaza in mod evident pe aceste categorii de asigurare", a spus Leonardo BADEA, precizand ca, in ultimii ani, protectia consumatorilor financiari a devenit o prioritate crescanda pentru factorii de decizie din intreaga lume.

"Cred ca pentru a accelera maturitatea si dezvoltarea pietei de asigurari, avem nevoie de un efort comun, ca autoritate de supraveghere, si de companiile care opereaza pe aceasta piata. Si aici ma refer atat la companiile de asigurari, cat si la brokeri. Aceasta este o abordare complexa, care implica actiuni pe mai multe niveluri. Pe de alta parte, trebuie sa le aratam consumatorilor ca drepturile si interesele lor sunt protejate in conformitate cu dispozitiile legale si ca nu se tolereaza abateri de la aceste principii", a afirmat Leonardo BADEA.

"In acelasi timp, prezentarea tuturor informatiilor despre produsele voluntare trebuie sa fie o prioritate pentru noi toti. Oamenii trebuie sa stie in detaliu riscurile pe care lcauta sa le protejeze si trebuie sa aleaga in cunostinta de cauza atunci cand cumpara o asigurare de viata, o asigurare de sanatate sau o asigurare auto. Cu alte cuvinte, companiile de asigurari si brokerii trebuie sa ofere consultanta la un nivel foarte detaliat. In timp, cred ca piata romaneasca va integra in mod natural produse de asigurare mai diverse si mai sofisticate", a adaugat el.

In opinia Presedintelui ASF, nivelul scazut de educatie financiara a publicului reprezinta unul dintre principalele obstacole in achizitionarea asigurarii facultative. "Din pacate, nu suntem printre primele tari europene la acest capitol. De aceea, consider ca avem nevoie de campanii ample de educatie financiara la toate nivelurile. Un individ educat financiar poate intelege si decide mult mai usor, in orice constiinta atunci cand vine vorba de cumpararea unui produs de asigurare".

"In cele din urma, imbunatatirea mecanismelor de protectie, informare si transparenta a consumatorilor va elimina unele dintre asimetriile pietei si va contribui la dezvoltarea unui sector de asigurare pe termen lung mai durabil si mai bine guvernat. Desigur, industria joaca un rol foarte important atunci cand vorbim despre dezvoltarea pietei de asigurari, fara o buna cooperare si implicarea tuturor partilor interesate ar putea dura mai mult pentru a atinge acest obiectiv", a mai spus Presedintele ASF.

A XI-a editie a Conferintei Anuale a Insurance Europe, denumita "Fast Forward: The Future of Insurance", s-a desfasurat joi, 23 mai 2019, la Bucuresti, si a reunit profesionisti in domeniu din intreaga lume, Romania fiind prima tara din Europa Centrala si de Est care gazduieste acest eveniment.

Conferinta Insurance Europe a fost organizata in parteneriat cu UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si a marcat, totodata, cea de a 25-a aniversare a UNSAR.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata