by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
VIDEO: Conferinta "A New Deal for European and Romanian Financial Services Users" - Principalele declaratii!
BETTER FINANCE - federatia europeana a asociatiilor consumatorilor de produse financiare - si AURSF (Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare) au gazduit, miercuri, conferinta internationala "A New Deal for European and Romanian Financial Services Users", la care au participat reprezentanti ai autoritatilor, asociatiilor si companiilor de asigurari si pensii private.

Conferinta, organizata in cadrul ASE Bucuresti, a marcat si a 10-a aniversare a BETTER FINANCE. Sub egida Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene, conferinta a adus in discutie necesitatea unor noi oferte pentru utilizatorii de servicii financiare romani si europeni, concentrandu-se in special pe evolutiile UE si nationale in domeniul pensiilor si asigurarilor de viata, dar si pe piata de capital.

Necesitatea standardizarii practicilor, dar si nevoia cresterii gradului de implicare a autoritatilor si de aplicare consistenta a legislatiei existente s-au numarat printre subiectele analizate de Gabriel BERNARDINO, Chairman, EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, cu prilejul conferintei.

"Consistenta si standardizarea [la nivelul produselor precum PEPP] sunt o parte din principiile pe care le urmarim. Cu cat lucrez mai mult cu astfel de produse, cu atat imi dau seama mai mult ca standardizarea este esentiala - o standardizare in calculul si stabilirea preturilor, de exemplu. Aceasta reprezinta un element esential atat pentru consumatori, cat si pentru industrie. Inca nu avem o consistenta la nivelul cadrului legislativ", a declarat Gabriel BERNARDINO. "Intentia noastra, in perioada urmatoare, este de a crea un mod unitar prin care consumatorii din toata Europa sa aiba acces la informatii despre acest tip de produse si nu numai - prin lansarea unui website unde acestea sa fie incluse, de exemplu."

In ceea ce priveste produsele de tip "unit linked", "ne aflam in faza de implementare a legislatiei de protectie a consumatorilor si de supraveghere a pietelor. De exemplu, trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt vandute chiar oamenilor care au nevoie de ele, trebuie sa verificam potentialul conflict de interese generat de modelele de distributie bazate pe comisioane. Trebuie sa ne asiguram ca exista consistenta la nivelul supravegherii, Trebuie sa monitorizam piata, produsele care sunt vandute si sa intervenim, acolo unde este nevoie, prin instrumentele pe care deja le avem la dispozitie", a precizat Gabriel BERNARDINO.

Presedintele EIOPA a mentionat, de asemenea, responsabilitatea pe care ar trebui sa o aiba companiile si mediul privat in ceea ce priveste protectia consumatorilor.

La randul sau, Leonardo BADEA, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, a transmis ca misiunea ASF este de a asigura stabilitatea si buna functionare a pietelor de asigurari, pensii private si de capital din Romania, fara a uita caracterul european al acestor piete si implicatiile care vin odata cu afilierea noastra la UE.

Conform acestuia, dezvoltarea durabila a pietelor financiare este un aspect foarte important pentru Romania pe termen lung. Aceasta nu numai ca ajuta la o crestere economica constanta, acumuland si investind capitalul institutional local, dar poate ajuta si consumatorii persoane fizice sa ia decizii financiare mai bune si mai informate cu privire la viitorul lor.

"Procesul de economisire si investitie ar trebui adaptat la obiectivele fiecarui individ si la capacitatea acestuia de a intelege notiunile si riscurile financiare. Oamenii au surse diferite de capital, diferite prioritati pe termen lung si grade diferite de acceptare si de asumare a riscurilor. Produsele bancare, fondurile de pensii, produsele de asigurare, fondurile de investitii sunt produse complementare care ofera oportunitatea de a dezvolta portofolii financiare necesare", a spus Presedintele ASF.

Prezent la eveniment, Alexandru CIUNCAN, Directorul General al UNSAR, a spus ca industria a parcurs un drum lung, dar drumul care se asterne in fata noastra este la fel de lung. "Avem, in mod cert, multe de facut, iar eu cred ca suntem pe drumul cel bun".

"In ceea ce priveste dezvoltarea pietei de asigurari de viata din Romania, cred - iar multi dintre voi stiu acest lucru -, ca raspunsul este, de fapt, un puzzle. Cred ca sunt cel putin trei factori care contribuie la faptul ca piata de asigurari de viata din Romania are o pondere de doar 20-21% din totalul primelor brute subscrise la nivelul intregii industrii. Cei trei factori sunt, nu neaparat in aceasta ordine: nivelul insuficient de educatie financiara, venitul scazut al populatiei si lipsa deductibilitatilor. In acest sens, avem, la nivelul UNSAR, mai multe proiecte care sa sustina dezvoltarea viitoare a pietei. Printre acestea se numara prima campanie de informare privind asigurarile de viata dedicata tinerilor - #gatapentruVIATA", a spus Alexandru CIUNCAN.

In ceea ce priveste nivelul de educatie financiara, reprezentantul UNSAR a citat un studiu, prezent si intr-un raport recent realizat de KPMG, potrivit caruia, in Romania, doar 1 din 5 adulti are o intelegere de baza a produselor financiare, in comparatie cu 1 din 3 la nivel european. "Ca tara, cred ca avem multe de recuperate in acest sens".

"De asemenea, consider ca, spre deosebire de acum 15 ani, industria de asigurari, si nu numai, s-a schimbat mult, in termeni de transparenta, de produse unit-linked etc. Ceea ce nu s-a schimbat este cota pe care segmentul de asigurari de viata o detine la nivelul primelor brute subscrise din totalul industriei", a adaugat Alexandru CIUNCAN.

Tot in cadrul evenimentului, Calin RANGU, Directorul Directiei Supraveghere, Control Intermediari si Reguli de Conduita din cadrul ASF, a vorbit despre impactul dezvoltarii tehnologice asupra industriei si consumatorilor. Conform acestuia, Inteligenta Artificiala va face trecerea de la mutualizare la individualizarea riscurilor, iar preturile vor fi create pentru fiecare client in parte.

"Cel mai mare risc este sa nu se stie ce decid robotii intr-un moment sau altul, deoarece Inteligenta Artificiala poate reprezenta si o problema. (...) Trebuie sa fim atenti la modul in care Inteligenta Artificiala executa "gandirea" din spate, deoarece acesta poate sa fie in beneficiul consumatorilor, nu imotriva lor", a mai spus Calin RANGU.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata