by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Studiu IRES: Peste un sfert dintre respondenti spun ca au asigurare de viata
Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a publicat sondajul "Romanii si banii lor. Perceptii, comportamente si proiectii financiare". Potrivit concluziilor, peste un sfert dintre respondenti spun ca detin o asigurare de viata.

Conform studiului, lipsa banilor asociata lipsei de predictibilitate generala, alaturi de starea de sanatate si nivelul de trai sau de lipsa locurilor de munca, sunt mentionate, in mod constant, in sondajele de opinie publica, in topul principalelor ingrijorari ale romanilor. Fenomenul nu este nou, este o constanta a ultimilor 10 ani, iar variatiile de pozitionare a lipsei banilor in acest top este legat de contextul in care este masurata starea populatiei si elementele care il influenteaza.

Studiul de fata a fost realizat la inceput de an, dupa sarbatorile de iarna, intr-o perioada in care discutiile pe teme financiare din spatiul public au fost destul de intense in contextul masurilor fiscale anuntate de Guvern la finele lui 2018.

Ingrijorarile care problematizeaza banii - lipsa banilor, nesiguranta zilei de maine, devalorizarea banilor, nivelul de trai / saracia, nivelul scazut al salariilor si pensiilor - sunt prezente, la inceputul anului 2019, in randul a peste 30% dintre romani.

Acestea sunt urmate de ingrijorari care au la baza starea de sanatate (12%), dar si de cele legate de situatia politica din tara (12%).

* Studiul a fost realizat pentru Sinteza, Revista de cultura si gandire strategica, numarul 59, ianuarie-februarie, 2019 *

Banii - foarte necesari

6 din 10 romani cred ca banii sunt foarte necesari in viata de zi cu zi, perceptia fiind distribuita omogen in toate categoriile socio-demografice.

In timp ce 13% dintre romani spun ca banii pe care ii au le sunt suficienti atat pentru traiul zilnic si cheltuieli, dar si pentru economii si investitii, 17% spun ca nu le sunt suficienti pentru traiul zilnic. Cei mai multi dintre participantii la studiu - 36% - spun ca banii le ajung doar pentru traiul zilnic.

Un sfert dintre romani se considera saraci

Atunci cand sunt pusi sa se autopozitioneze in raport cu banii pe care ii detin pe scala bogat-sarac, aproape un sfert dintre romani se definesc ca fiind saraci, iar restul spun despre ei ca nu sunt nici bogati, nici saraci. Doar 1% dintre respondenti se autoevalueaza ca fiind bogati. Perceptia saraciei este direct proportionala cu varsta - ponderea celor care cred despre ei ca sunt saraci fiind mai ridicata in randul varstnicilor, dar invers proportionala cu nivelul de educatie.

O cincime dintre respondenti sustine ca exista oameni care le datoreaza bani, iar 3 din 10 au o datorie neplatita, dar profilul indatoratilor cu cel al respondentilor care i-au imprumutat pe altii este similar.

Un venit lunar personal de pana in 2000 de lei este considerat suficient de catre o treime dintre romani pentru a se putea considera linistiti din punct de vedere financiar.

Ce ar face romanii cu 100.000 de euro?

Desi, din perspectiva valorii si a raportarii la notiunea de bogatie, suma de 100.000 de euro este una modesta, totusi este semnificativa din perspectiva celor mai multi dintre Romania, iar acest aspect este sesizabil din intrebuintarea pe care ar da-o acestei sume. Destinatiile principale ale acestei sume de bani sunt concentrate pe zona familiala: o cincime dintre romani i-ar da familiei, in timp ce alta cincime ar achizitiona o locuinta sau un teren.

Consum de servicii financiare

Proportia celor care au economii in banci este scazuta: 14% au un cont de economii.

Desi statisticile oficiale spun ca putin peste 10% din populatia adulta beneficiaza de o asigurare de viata (conform ASF), potrivi respondentilor in mai bine de un sfert (27%) dintre familiile din Romania exista o astfel de asigurare.

Aproape un sfert dintre romani sustin ca au o asigurare facultativa de pensie.Romanii si bancile

Relatia romanilor cu bancile ramane una conservatoare. Mai mult de jumatate dintre participantii la studiu declara ca nu au nicio relatie cu vreo banca din Romania.

Pe acest fond, increderea in banci este scazuta. Insa respondentii care folosesc servicii bancare le evalueaza in termeni pozitivi.

Pentru platile la comercianti doar 35% dintre romani folosesc cardul si / aplicatiile mobile, in timp ce pentru a cumpara online procentul este si mai scazut - 22%, alternativa in acest caz este de a plati, in numerar, la livrare.

Profilul romanului care foloseste cardul / aplicatiile mobile pentru plati la comercianti: barbat, tanar, cu studii superioare, din mediul urban, din Transilvania & Banat.

Comportament de consum 2019 vs. 2018

Autoturismul - este pe primul loc in topul achizitiilor importante personale in 2018 si ramane la fel si in 2019.

Locuinta se pozitioneaza in centrul achizitiilor familiale in 2018, dar si pentru 2019.

Comportamentul de economisire este unul destul de redus, daca ne referim la intreg esantionul. Este direct proportional cu educatia respondentilor si invers proportional cu varsta, datele aratand ca exist o tendinta crescuta de economisire in randul tinerilor intre 18 si 35 de ani.

Atunci cand vorbi despre imprumuturi, un sfert dintre romani spun ca au imprumutat bani de la banca, dar mai multi sunt cei care au imprumutat de la membrii familiei sau chiar de la prieteni si cunoscuti, iar pentru 2019 tendinta este de a scadea nivelul indatorarii, cel mai mult in cazul bancilor.

Chiar daca peste jumatate dintre respondenti spun ca au auzit despre monede virtuale, atunci cand sunt rugati sa numeasca astfel de moneda, singura cunoscuta este Bitcoin.

Peste jumatate dintre romani spun ca au incredere multa si foarte multa in moneda euro, un sfert spun ca au incredere putina, iar 12% declara ca nu au deloc incredere in moneda unica europeana.

In timp ce aproape 6 din 10 romani apreciaza trecerea Romaniei la Euro ca fiind un lucru bun, 29% cred ca aceasta masura este un lucru rau.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata