by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
INFOGRAFIC: Principalele cifre din piata RCA din ultimii 10 ani. Dauna medie a crescut cu 71%, in timp ce prima medie a avansat cu 4%
Asigurarile de raspundere civila auto RCA au reprezentat intotdeauna un subiect fierbinte pentru industria locala de asigurari, aducand multe provocari pentru jucatori si autoritati. Portalul 1asig.ro a realizat o analiza a evolutiei subscrierilor si a daunalitatii RCA din ultimii 10 ani.

Din datele centralizate de 1asig.ro, din rapoartele publicate in ultimii 10 ani de ASF si CSA, se observa ca dauna medie achitata de asiguratorii RCA s-a majorat cu 71%, de la 4.486 lei in anul 2009, pana la 7.671 lei in primele 9 luni din 2018 - ultimele cifre oficiale publicate de ASF.

Amintim ca, in primele noua luni ale anului 2018, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2017, prima medie a inregistrat o scadere cu aproximativ 13%, la 613 lei, iar dauna medie o crestere cu aproximativ 6%, la 7.671 lei.

In ceea ce priveste prima medie RCA, remarcam faptul ca in acesti aproape 10 ani a crescut nesemnificativ, cu doar 4%, de la 589 lei in anul 2009, pana la 613 lei in primele 9 luni din 2018, in conditiile in ce anul trecut s-au redus incasarile asiguratorilor. Comparand cu anul 2017, cand prima medie a fost de 695 lei, cresterea primei medii din perioada 2009-2017 este de 18%.In acest timp, profitabilitatea segmentului RCA a dat mari batai de cap comapaniilor. Astfel, rata combinata a daunei pe clasa A10 - Asigurari de raspundere civila pentru vehicule (RCA + CMR) a fost subunitara doar in anul 2017, cand a fost de 99,46%. Numai in primele noua luni din 2018 s-a inregistrat un salt semnificativ in ceea ce priveste rata combinata, urcand la 107,40%, de la 96,38% in perioada similara a anului 2017.Daca analizam valoarea primelor brute subscrise de asiguratorii RCA, aceasta a crescut cu 71%, de la 2,16 miliarde de lei in 2009 pana la 3,7 miliarde de lei in 2017. Insa, in primele 9 luni din 2018 s-a inregistrat o scadere de 6,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, fiind de circa 2,7 miliarde de lei versus 2,9 miliarde de lei.

Iar valoarea totala a despagubirilor achitate de companiile de asigurari RCA s-a majorat cu 41%, de la 1,53 miliarde de lei in 2009, la 2,16 miliarde de lei in 2017.

Potrivit datelor publicate de ASF, numai in primele noua luni din 2018 asiguratorii RCA au achitat aproape 2 miliarde de lei, cu 21% mai multe despagubiri fata de perioada similara a anului anterior (1,62 miliarde de lei).La 30 septembrie 2018, pe piata asigurarilor isi desfasurau activitatea 9 asiguratori autorizati de ASF pentru activitati de asigurari RCA: ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, Asigurarea Romaneasca - ASIROM Vienna Insurance Group, Societatea de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance, EUROINS Romania Asigurare - Reasigurare SA, GENERALI Romania Asigurare Reasigurare, GRAWE Romania Asigurare, GROUPAMA Asigurari, OMNIASIG Vienna Insurance Group si UNIQA. Acestora se adauga EURO Insurance Dac poate oferi servicii RCA in baza libertatii de prestare a serviciilor (FOS - Freedom of Services) si sucursala WATFORD Insurance Europe Limited care si-a inceput activitatea pe piata RCA in baza dreptului de stabilire pe teritoriul Romaniei (FOE).

Iar in exercitiul financiar 2009, asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA) a fost practicata de catre 16 societati de asigurare, respectiv: ABC Asigurari-Reasigurari, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, ARDAF, ASIROM VIG, ASIBAN, ASTRA, BCR Asigurari, BT Asigurari Transilvania, CARPATICA Asig, EUREKO Asigurari, EUROINS Romania, GENERALI Asigurari, OMNIASIG VIG, OTP Asigurari, PLATINUM Asigurari-Reasigurari (denumire anterioara CLAL Romania Asigurari-Reasigurari) si UNIQA (denumire anterioara UNITA).Evolutia pietei de asigurari

Per total, asiguratorii au cumulat in primele 9 luni din anul 2018 prime brute subscrise (PBS) in valoare de aproximativ 7,47 miliarde lei, volum in crestere cu 2,1% fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior.

In anul 2017, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris prime brute in valoare de 9,7 miliarde lei, cu 3,5% mai mult comparativ cu anul precedent.

In 2009, efectele crizei economice globale au inceput sa fie resimtite in economia romaneasca. Astfel, valoarea cumulata a primelor brute subscrise pentru asigurari generale si asigurari de viata a atins o valoare de 8,87 miliarde de lei, marcand o scadere reala de 5,24% fata de anul anterior.

Conform acestor cifre, piata asigurarilor din Romania a crescut cu doar 9,4% in intervalul 2009 - 2017.TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata