by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Topul Asiguratorilor dupa primele noua luni din 2018
Piata asigurarilor din Romania continua sa fie caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In primele 9 luni ale anului 2018, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 29 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 septembrie 2018, conform datelor publicate in raportul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Asiguratorii au cumulat in primele noua luni din anul 2018 prime brute subscrise (PBS) in valoare de aproximativ 7,47 miliarde lei, volum in crestere cu 2,1% fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior:

- primele brute subscrise aferente asigurarilor generale (AG) sunt in valoare de circa 5,88 miliarde lei, in crestere cu 1,65% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) sunt in suma de aproximativ 1,59 miliarde lei, in crestere cu 3,96% comparativ cu primele noua luni ale anului anterior.

Spre deosebire de piata europeana de asigurari care este dominata de segmentul asigurarilor de viata, in Romania acesta reprezenta doar aproximativ 21% din primele brute subscrise, piata fiind dominata de asigurarile generale, respectiv cele auto. Astfel, asigurarile generale detin o pondere de 79% din totalul PBS.

Din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF in primele 9 luni ale anului 2018 (7,47 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au inregistrat un volum de circa 90,78 milioane lei, reprezentand aproximativ 1,2% din volumul total al primelor subscrise, in crestere cu circa 23% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent (73,59 milioane lei).

Top Asiguratori

Pe primul loc in topul jucatorilor din piata urca o pozitie (fata de primul semestru din acest an) CITY Insurance, cu o cota de 13,72%, in timp ce ALLIANZ-TIRIAC Asigurari a coborat de locul secund, cu o cota de piata de 13,26%. OMNIASIG VIG se mentine pe locul trei (11,05%), fiind urmata de GROUPAMA Asigurari (10,01%) si ASIROM VIG (9,79%).Pe segmentul asigurarilor generale, primele 10 societati de asigurare care au subscris prime in valoare de peste 5,67 miliarde de lei, ceea ce reprezinta circa 96% din totalul acestui segment de activitate.

CITY Insurance ramane lider, cu o cota de piata de 17,42%, fiind urmat de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari (15,03%), OMNIASIG VIG (14,03%), GROUPAMA Asigurari (12,23%) si EUROINS Romania (12,20%).In primele 9 luni ale anului 2018, ponderea a trei clase este de aproximativ 87% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale:

- A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre (RCA+CMR), cu un volum al primelor brute subscrise de 2.798.266.462 lei, reprezentand 48% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, in scadere cu circa 5,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant (CASCO), cu un volum al primelor brute subscrise de 1.526.605.385 lei, reprezentand circa 26% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a inregistrat in primele 9 luni ale anului 2018 o crestere de 9,7% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
- A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de 783.475.131 lei, reprezentand 13% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, in crestere cu circa 5% fata de primele 9 luni din anul 2017.Primele brute subscrise de catre societatile de asigurari pentru activitatea de asigurari de viata au inregistrat o valoare de circa 1,59 miliarde lei in primele 9 luni ale anului 2018, in crestere cu 3,96% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. De asemenea, s-a mentinut si la finalul trimestrului III un grad mare de concentrare, astfel ca 10 societati au detinut o pondere de circa 97% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de aproape 1,54 miliarde lei.

Primul loc este ocupat de NN Asigurari de Viata, cu o cota de piata de 35,62%. Pozitiile urmatoare sunt ocupate de: BCR Asigurari de Viata VIG (17,33%), BRD Asigurari de Viata (8,56%), ERGO Asigurari de Viata (7,20%) si ALLIANZ-TIRIAC Asigurari (6,74%).


Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Din analiza in dinamica se desprind urmatoarele concluzii:

- Clasa C1 - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, ce reprezinta circa 71,5% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat in primele 9 luni ale anului 2018 o crestere cu aproximativ 10,80% fata de aceeasi perioada a anului trecut;
- Clasa C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, ce reprezinta 22,8% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat o scadere cu 16,90% fata de primele 9 luni ale anului 2017.

Contracte de asigurare

La nivelul intregii piete de asigurari, numarul de contracte de asigurare in vigoare la finalul trimestrului III 2018 a fost de 15.124.314, in crestere fata de anul precedent cu aproximativ 7,5%.

Numarul de contracte de asigurare in vigoare la finalul trimestrului III 2018 pentru asigurarile generale reprezinta 89% din numarul total de contracte. Numarul de contracte in vigoare la finalul trimestrului III al anului 2018 pentru AG a inregistrat o crestere cu circa 8% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce numarul contractelor in vigoare pentru AV a crescut cu 1%.La 30 septembrie 2018 activau pe piata asigurarilor 29 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activitate de asigurari generale ("AG"), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata ("AV") si 6 au practicat activitate compozita. Anul trecut pe piata asigurarilor din Romania activau 31 de societati, insa una dintre societatile ce desfasura activitate de asigurari generale si-a transferat portofoliul, iar o societate de asigurare ce desfasura activitate de asigurari de viata a fuzionat prin absorbtie cu o alta societate de asigurare, portofoliul de contracte de asigurare fiind transferat catre cea din urma.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata