by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Rezervele tehnice ale companiilor de asigurari s-au majorat in primul semestru din 2018
La finalul lunii iunie 2018 societatile de asigurare aveau constituite rezerve tehnice brute in valoare totala de 16,14 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 6% fata de sfarsitul semestrului I 2017, conform datelor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Rezervele totale sunt repartizate pe cele doua categorii de asigurare astfel:
  • rezervele tehnice brute constituite pentru asigurarile generale au inregistrat un volum de 9,04 miliarde de lei, reprezentand 55,99% din total rezerve tehnice;
  • pentru asigurari de viata, societatile au constituit rezerve in valoare de 7,1 miliarde de lei, nivel
  • aferent unei ponderi de 44,01%, din total rezerve tehnice.
Asigurari generale

Pentru activitatea de asigurari generale, la data de 30 iunie 2018, societatile de asigurare aveau constituite rezerve tehnice brute in valoare de aproape 9,04 miliarde de lei. Structura acestora a fost urmatoarea:

- rezervele de prime, in valoare bruta de 3,49 miliarde lei, reprezentau 38,60% din valoarea totala a rezervelor tehnice brute aferente asigurarilor generale;

- rezervele de daune avizate, in valoare de 3,7 miliarde lei (40,95%);

- rezervele de daune neavizate brute, in valoare de 1,51 miliarde lei (16,72%);

- alte rezerve tehnice, in valoare de 336,9 milioane lei (3,73%).Asigurari de viata

Pentru activitatea de asigurari de viata, societatile de asigurare aveau constituite rezerve tehnice brute in valoare de peste 7,1 miliarde lei dupa primul semestru al acestui an. Dintre acestea, rezervele tehnice aferente clasei C1 Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare si cele aferente clasei C3 Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii reprezinta impreuna aproximativ 99,07% din total.

Cresterea valorii rezervelor tehnice in asigurarile de viata este atat efectul subscrierii de noi riscuri, cat si al fluctuatiei valorii calculate a rezervelor ca urmare a modificarii parametrilor inclusi in baza tehnica (ex. randamentul fara risc utilizat pentru calculul valorii prezente a fluxurilor viitoare de incasari si plati, rata bonusurilor anuale incluse in suma asigurata etc.).

Spre deosebire de asigurarile generale unde politele de asigurare au in general durata de 1 an sau mai putin (rezervele constituite urmand sa fie eliberate fie la momentul platii daunei, fie la finalul

contractului), contractele de asigurare de viata au orizont indelungat de timp, ceea face ca rezervele tehnice sa fie pastrate pe perioade lungi de timp si sa se acumuleze gradual, noteaza ASF.Piata de asigurari a stragnat in primele sase luni din acest an. Astfel, societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris, in primul semestru al anului 2018, prime brute in valoare de 5,04 miliarde lei, fiind la acelasi nivel cu cel raportat in perioada similara a anului trecut. Din totalul pietei,79% reprezinta prime brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale (3,97 miliarde lei), iar 21% sunt prime aferente asigurarilor de viata (1,07 miliarde lei).

In acelasi timp, indemnizatiile brute platite, inclusiv maturitati si rascumparari, pentru asigurari generale si de viata au insumat peste 2,8 miliarde de lei, in crestere cu aproape 12% comparativ cu perioada similara a anului trecut, fiind cea mai mare valoare din ultimii cel putin 5 ani, analizati de ASF. Gasiti aici care este valoarea daunelor fiecarui jucator, calculata de XPRIMM Publications!

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata