by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Daunele platite de asiguratorii europeni sunt in crestere. Ei achita zilnic peste 2,6 miliarde euro
Indemnizatiile brute platite clientilor de catre asiguratorii europeni au crescut cu 0,7%, ajungand la 963 miliarde euro in 2016, potrivit datelor din cel mai recent raport publicat de Insurance Europe - federatia europeana ce reuneste asociatiile nationale ale asiguratorilor si reasiguratorilor.

Astfel, companiile de asigurari din Europa achita zilnic despagubiri de peste 2,6 miliarde euro.

Cele patru mari economii europene - Marea Britanie, Franta, Germania si Italia - au fost responsabile pentru plata a 67% din totalul indemnizatiilor, in crestere cu 0,6% comparativ cu 2015. Daunele platite in Marea Britanie, Franta si Germania au crescut cu 1,3%, 3,6% si, respectiv, 4,7%, in timp ce in Italia au scazut cu 6,3%.Asigurari de viata

In ceea ce priveste segmentului asigurarilor de viata, indemnizatiile brute platite (inclusiv beneficiile achitate la maturitatea contractului de asigurare) de companiile europene au crescut cu 0,3% in 2016 fata de 2015, totalizand 616 miliarde euro (sau 1.027 euro per capita).

Trei dintre cele patru mari piete au inregistrat o crestere a indemnizatiilor: Germania (+ 6,9%), Franta (+ 2,8%) si Marea Britanie (+ 2,5%). Piata italiana a inregistrat o scadere cu 7,7% a indemnizatiilor platite, in principal datorita unei scaderi a sumei rascumparate, reprezentand 64% din totalul platilor.

Conform Insurance Europe, in 2016, asiguratorii life au platit 1,69 miliarde de euro pe zi.

Asigurari de sanatate

Despagubirile platite de companiile europene, in baza asigurarilor de sanatate, au insumat 105 miliarde euro in 2016, in crestere cu 3,2% fata de an ul precedent. Peste 80% din daune au fost achitate de societatile din patru tari: Olanda (39,7%), Germania (25,2%), Franta (8,7%) si Elvetia (6,9%).

Insurance Europe remarca evolutia deosebita a asigurarilor de sanatate din Romania: "In Romania, subscrierile asigurarilor de sanatate au crescut cu 60,2% (in euro) ca urmare a

stimulentelor fiscale incluse in noul Cod fiscal la inceputul anului 2016 pentru a stimula dezvoltarea asigurarilor private de sanatate.

Incepand cu anul 2016, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal, s-a reglementat cresterea plafonului si extinderea aplicabilitatii acestei deductibilitati pentru asigurarile voluntare de sanatate. Astfel, asigurarile voluntare de sanatate beneficiaza de deductibilitate fiscala de 400 euro/ an/ persoana (extinsa de la 250 euro), aplicata atat politelor individuale, cat si celor platite de angajatori pentru angajatii proprii.

Conform calculelor realizate pe baza cifrelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), piata asigurarilor private de sanatate a crescut in 2016 cu 70% (in lei) comparativ cu anul precedent, ajungand la o valoare de peste 173 milioane de lei. Tendinta s-a pastrat si in 2017.

Asigurari generale

Tot in 2017, despagubirile platite pe segmentul de asigurari de proprietati si de accidente (P&C - Property & Casualty) au crescut cu 0,7%, ajungand la o valoare totala de 242 miliarde de euro. Urmatoarele piete au avut cele mai mari contributii la aceasta dinamica: Cipru (+16,5%), Estonia (+10,4%), Republica Ceha (+10,3%), Turcia (+ 9,2%), Irlanda (+8,7%), Ungaria (+7,2%), Franta (+5,9%), Portugalia (+5,3%) si Germania (+2,3%).

In schimb, multe piete au inregistrat o scadere a valorii daunelor platite pe segmentul asigurarilor generale. Printre acestea se numara: Olanda (-11,7%), Bulgaria (-5,3%), Romania (-4,6%), Elvetia (-4,0%), Malta (-3,6%), Croatia (-2,5% ), Austria (-2,4%) si Italia (-2,2%).

Daunele auto detin cea mai mare pondere pe segmentul P&C. Astfel, asiguratorii europeni au achitat despagubiri de 104 miliarde euro in baza politelor auto, cu 3,5% mai mult decat in 2015. 66% din totalul daunelor auto au fost platite in Marea Britanie, Germania, Franta si Italia.

In ceea ce priveste indemnizatiile platite de asiguratori in baza politelor de tip Property, acestea s-au redus cu 1,3% in 2016, dupa o crestere de 5,4% in 2015. Cele mai mari piete - Marea Britanie, Germania, Spania si Italia - au platit 70% din toate despagubirile.

Valoarea daunelor Property au crescut in mai multe tari mici: Cipru (+111,1%), Estonia (33,3%), Portugalia (+8,8%), Romania (+6,6%) si republica Ceha (+5.8%).

Piata europeana a asigurarilor a scazut usor in 2016, cu 0,4%, la 1.189 miliarde euro, dupa trei ani de crestere relativ puternica, in medie cu 3,3% pe an, noteaza Insurance Europe in raportul anual.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata