by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
Piata asigurarilor a crescut cu 6% in primele 9 luni din 2017
Societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au inregistrat, in primele noua luni ale anului 2017, un total al primelor brute subscrise (PBS) de 7,32 miliarde de lei, cu 6% mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Primele brute subscrise aferente asigurarilor generale (AG) au atins, in primele noua luni ale anului, 5,78 miliarde lei, in crestere cu 1% fata de intervalul similar al anului trecut, iar primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) au ajuns la 1,52 miliarde lei, cu 30% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

Chiar daca in Romania piata asigurarilor este inca dominata de asigurarile generale, respectiv de cele auto, din analiza datelor raportate de societatile de asigurare se observa, in ultima perioada, o crestere a segmentului asigurarilor de viata.

In primele noua luni ale anului 2017, 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 31 de societati care desfasurau activitati de asigurare/reasigurare la data de 30 septembrie 2017.
Piata RCA

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile obligatorii auto, in primele noua luni ale anului 2017, a atins 2,86 miliarde lei. Restul, de 94,93 milioane lei, pana la totalul clasei A10 (2,96 miliarde lei), a fost reprezentat de asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si de asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, a fost inregistrata o scadere a primelor brute
subscrise cu 6%.

Rata combinata calculata pentru clasa A10 (RCA) a fost, in primele noua luni ale anului 2017, de 96,38%.

Prima medie per total piata a fost de 706 lei. Pentru persoanele fizice prima medie a fost de 529 lei, iar pentru persoanele juridice - 1.300 lei.


Contracte de asigurare

La nivelul intregii piete de asigurari, numarul de contracte de asigurare in vigoare la finalul primelor noua luni ale anului 2017 a fost de 14.066.477, in crestere fata de perioada similara a anului precedent cu 15%. Numarul de contracte de asigurare in vigoare la finalul trimestrului III 2017 pentru asigurarile generale reprezinta 88% din totalul numarului de contracte.

Indemnizatii brute platite

In primele noua luni ale anului 2017, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 3,07 miliarde lei, astfel:
  • 2,95 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (96%), inregistrand o crestere cu 12% fata de perioada similara a anului 2016;
  • 115,1 milioane lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu 3% fata de perioada similara a anului 2016.
Indemnizatiilor brute aferente asigurarilor de viata li se adauga maturitati si rascumparari partiale sau totale, in suma de 662, 52 milioane lei, valoare in crestere cu 69% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

Solvabilitate II

Conform Regimului Solvabilitate II cerintele de capital pentru societatile de asigurare sunt mai ridicate, fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atat din perspectiva investitionala, cat si din cea a subscrierilor).

Fondurile proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate se aflau, la finalul trimestrului III 2017, la o valoare de 5,03 miliarde lei, in crestere cu 8% comparativ cu valoarea inregistrata la sfarsitul trimestrului III 2016.

Ratele de acoperire a SCR (cerinta de capital de solvabilitate) si MCR (cerinta minima de capital) la nivelul pietei, calculate ca medie ponderata a ratelor de acoperire a SCR/MCR individuale ale societatilor de asigurare, au fost la finalul trimestrului III 2017 in valoare de 1,78, respectiv de 4, ceea ce denota soliditatea financiara a asiguratorilor.

Sucursale

Sucursalele au cumulat, in primele noua luni ale anului 2017, prime brute subscrise in valoare de 549 milioane lei, in crestere cu 13% comparativ aceeasi perioada a anului precedent. La 30 septembrie 2017, activau pe piata asigurarilor 11 sucursale dintre care 8 au practicat activitati de asigurari generale si 3 activitati de asigurari de viata.

Brokerii de asigurare reprezinta 63,2% din piata

In urma centralizarii raportarilor transmise de brokerii de asigurare, la data de 30 septembrie 2017, rezulta ca valoarea primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata a fost in suma de 4,62 miliarde lei, cresterea nominala fata de aceeasi perioada a anului 2016 fiind de 1,25%.

Raportat la volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare, primele intermediate reprezinta 63,2%, in scadere cu 3,17% fata de perioada similara a anului trecut.


Raportul exhaustiv cu privire la evolutia pietei asigurarilor in primele noua luni ale anului 2017 poate fi consultat pe site-ul ASF.

TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata