by Media XPRIMM
XPRIMM TV
CAMPANIE SUSTINUTA DE:
      Suport Online Contact
VIDEO: Radu CRACIUN: Pentru o pensie privata e bine sa economisesti de tanar, pentru ca face o diferenta imensa
Primul pas, atunci cand doriti sa economisiti, este sa stabiliti la ce veti folosi acei bani si apoi, in functie de aceste obiective pe care le aveti, sa hotarati cum sa-i investiti, a declarat Radu CRACIUN - CEO, BCR Pensii, in cadrul emisiunii Ora de Risc, difuzata marti - 3 octombrie a.c. de RFI Romania.

El considera ca "cel mai bun consultant esti tu insuti, pentru ca tu stabilesti cum vei folosi banii respectivi. Pe de alta parte, daca ai indoieli sau dubii si te simti nesigur, poti sa ceri si sfatul unor oameni care lucreaza in zona financiara".

Totodata, vorbind despre instrumentele de investitii, Radu CRACIUN a precizat ca este bine sa economisesti cat mai de tanar pentru o pensie privata, pentru ca face o diferenta imensa. "Nu uitati ca, practic, cresterea sumelor este, de fapt, exponentiala prin faptul ca investitiile se reinvestesc, se reinvestesc, se reinvestesc... Nu e vorba de o crestere liniara, ci de o crestere accelerata a sumelor si, de aceea, varsta la care incepi e foarte importanta".

Conform acestuia, randamentul fondurilor de pensii de la lansare pana in prezent a fost, in medie, de 9% pe an la Pilonul II (pensia obligatorie) si de aproximativ 7% pe an la Pilonul III (pensia facultativa).

In ceea ce priveste investitiile pe Bursa, Radu CRACIUN considera ca nu este potrivita intocmai ideea ca bursa e pentru toata lumea, oricine poate investi la bursa.

"Bursa este un canal de investire care necesita o abordare profesionista, pentru ca, altminteri, se pot pierde foarte multi bani. Din punctul meu de vedere, bursa este, de fapt, pentru o minoritate. Pentru marea majoritate, instrumentul la indemana - a celor care, eventual, vor sa intre pe bursa si au acest apetit de risc -, sunt mai degraba fie fondurile de investitii, fie fondurile de pensii, pentru ca acolo ai niste profesionisti pe care ii platesti tu ca sa isi petreaca timpul analizand si luand cele mai bune decizii de investire, lucru pe care tu nu stii sau nu ai timp sa il faci", a declarat CEO-ul BCR Pensii.

Ce ar fi de ales intre un fond de pensii private si o asigurare de viata pentru un tanar de 23 de ani din Bucuresti? "In primul rand, trebuie sa recunoastem ca unele sunt mere, altele sunt pere. Adica, in sensul in care, practic, un fond de pensii private nu ofera o asigurare de viata. Si nici invers. Daca, de exemplu, pana sa iesi la pensie, ai un eveniment nefericit si ai decedat, in cazul unui fond privat de pensii suma acumulata in contul tau personal revine mostenitorilor (nu e si cazul unei pensii publice), dar nu mai mult de suma pe care ai strans-o intre timp. In cazul unei asigurari de viata, suma care se duce catre beneficiarii care au fost nominalizati in cazul unui deces este cu mult mai mare decat suma primelor pe care le-ai platit intre timp pentru acea asigurare de viata", a raspuns Radu CRACIUN.

Potrivit acestuia, daca o asigurare de viata mai poate fi amanata in tinerete, cand nu ai responsabilitati, familie, in schimb, pentru o pensie privata e bine sa economisesti cat mai de tanar.


TOTUL DESPRE ASIGURARILE DE VIATA

Pe scurt, asigurarile de viata sunt produse financiare oferite de catre companii specializate care ofera, de la caz...

DE CE AM NEVOIE DE O ASIGURARE?

In general companiile de asigurari pun la dispozitia clientilor o multitudine de motive pentru a incheia o polita....

RISCURI ACOPERITE

Principalul risc acoperit de o asigurare de viata este decesul. Cu toate acestea, asigurarile de viata pot...

CE POLITA MI SE POTRIVESTE?

In primul rand trebuie sa decizi daca doresti o asigurare care sa ofere numai protectie (deci fara componenta...

CUM INCHEI O ASIGURARE?

Recomandam parcurgerea urmatorilor pasi: 1. Alegerea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurare...

TIPURI DE PRODUSE

Functie de combinatia de riscuri acoperite si beneficii, exista o larga varietate de produse de asigurare de...

Top stiri Asigurari de Viata

Topul celor mai vizibile branduri de asigurari in online si pe Facebook in august 2018